Geen nee durven of kunnen zeggen

IMG_5838

In het verleden heb ik veel te vaak ‘Ja’ gezegd. Daardoor ben ik een paar jaar geleden ook in een burn out terecht gekomen. Ik heb hier heel veel van geleerd. Wezen praten met mensen die gespecialiseerd waren in.. nou iets wat er met mij aan de hand was zeg maar. Er kwam ook zeker bij kijken dat ik het voor iedereen altijd goed wilde hebben. Iedereen moest het naar zijn of haar zin hebben. En zelfs als ik me dan moest aanpassen en ik zelf het misschien niet eens naar mijn zin had, was het goed. Zolang de andere mensen om mij heen zich maar happy voelde.

Pijnig ik een ander of juist mezelf?
Niet meer. Ik merkte dat ik er zelf ongelukkiger van werd en uiteindelijk kon ik ook niet meer en belande ik thuis. Mensen die goed voor anderen zijn, zichzelf wegcijferen, veel voor anderen doen, keihard werken hebben juist het goede profiel om een burn out te krijgen. Ik ben ‘alleen’ komen te staan. Na de scheiding van mij en mijn ex heb ik ook echt, vooral het laatste jaar voor mezelf gekozen. Niet in alles natuurlijk, want dat is bijna onmogelijk en wordt je een egoïst. Zo is het ook weer niet. Maar in bepaalde situaties denk ik nu van: “Hey, het is ook mijn leven, en als ik me hier goed bij voel dan doe ik dit of dat. Ik trek veel vaker mijn mond open wanneer ik er iets van vindt. Wanneer mensen daar een andere mening op na houden, so be it. Dat mag. Ik leef nu, en wil genieten van de momenten wanneer ik plezier heb, lol heb, verliefd ben. Soms is ‘Nee’ zeggen goed. Je pijnigt soms iemand, maar pijnig je niet meer jezelf als je voor die ander maar gewoon weer ‘Ja’ zegt?

So what, 2 dagen slaap te kort.
Wanneer ik met de kinderen weg ben bijvoorbeeld. Voorheen was het vaak stipt op tijd eten met de kinderen, niet te lang opblijven etc.. Ik zelf merk ook dat ik vaak te laat naar bed ga. Als ik bij iemand ben dat het vaak te laat wordt en zelfs dan maakt het me niet eens zo veel uit dat ik maar een paar uur slaap. Ik geniet nu veel meer van alles. De momenten! Die mooie momenten, waarbij je geschiedenis maakt voor jezelf, waar je herinneringen maakt voor jezelf en misschien ook wel voor iemand anders. Slaap haal je wel weer een keer in. Hoe mooi is dat! Ik kan iedere dag om 22:00uur in mijn bed liggen. Dan heb ik gewerkt of heb ik de kinderen gehad of zijn ze hier thuis. Beetje huis aan kant en voor je het weet is het 21:00uur. En dan wil ik niet mijn bed al in gaan. Ik schrijf dit blog ook nu om 23:00uur en heb straks weer een vroege dienst. En, ik moet er eerlijk bij zeggen, Soms ben je wel echt brak daarna en moet je tegen jezelf soms ‘nee’ zeggen;-)

De spiegel
Ik heb het laatste jaar ontdekt dat eerlijkheid en alles wat je wilt zeggen zo heerlijk werkt, ook al is dat voor sommige geen goed nieuws, of juist precies wat ze wilde horen. Maar het is mijn gevoel, mijn eerlijkheid. En die spiegel.. Kan ik gewoon aankijken met een smile op mijn gezicht!

Er is een spreuk op internet over ‘Nee zeggen’. Ik kan me hier niet helemaal in vinden dus heb een eigen versie gemaakt:

Geen Nee kunnen, willen, of durven zeggen
Van binnen kun je het niet langer,
Je wilt ‘Nee’ zeggen, maar zegt maar weer ‘Ja’.
Maar het liefst wil je zeggen: ‘Laat me’.

Je vrienden die willen komen,
Iedereen wil mee
Maar je wilt zo graag even alleen zijn of wij met z’n twee.

Het loopt maar mijn leven binnen,
En kan mijzelf niet meer zijn.
Ik moet een masker opzetten,
Anders zien ze de pijn.

Je wilt geen ruzie, niemand teleurstellen,
Dus je zet je masker maar weer op
Doet alsof er niets aan de hand is
Houdt het in je en zegt tegen het leven ‘Kom maar op’.

Ooit zal je het toch moeten leren,
Om ‘Nee’ te zeggen als je het niet wil.
Maar wanneer je dat een paar keer gedaan hebt,
Lijkt alles zo heel erg stil.

Nee zeggen is moeilijk,
Nee zeggen doet soms zeer,
Toch zal je het moeten leren.
Voor je eigen persoonlijke eer.

Nee Zeggen valt je tegen,
Nee zeggen doet je pijn.
Totdat je na het Nee zeggen 
Die eerlijke oprechte JA kunt zijn.

By | 2018-06-20T20:48:14+02:00 maart 7th, 2018|Categories: Tips|Tags: |2 Comments

About the Author:

Marco is een alleenstaande vader van 3 kinderen en heeft co-ouderschap. Heeft naast het vaderschap een fulltime job en daarnaast deelt hij al zijn leuke, serieuze en leerzame vaderschap verhalen met jullie op zijn eigen wijze met meestal wat humor

2 Comments

  1. […] houding hebt (gaat echt niet altijd op) en je hart volgt kom je al een heel eind. En daarbij, durf nee te zeggen. Zo belangrijk. Mijn persoonlijke vuistregel is als […]

  2. […] juist aangepakt heb, stommiteiten heb begaan en over sommige dingen beter had moeten nadenken. Veel vaker nee had moeten zeggen en de fidget spinnen had moeten […]

Leave A Comment